Wetenswaardigheden over Masticha Chios (mastiha, mastiek, mastic gum)

- De Franse schrijver Francois Rabelais (1494 - 1553) liet zijn veelvraat held, de reus Gargantua, zijn tanden schoonmaken met tandenstokers gemaakt van het hout van de mastiek boom. Gargantua werd gepubliceerd in 1534.

- Mastiha wordt gebruikt om chirurgisch draad te vervaardigen.
Hechtingen die met deze draad worden gemaakt, worden geabsorbeerd door het lichaam en hoeven niet verwijderd te worden.

- Volgens Johann Michael Wansleban, een Duitse theoloog en reiziger uit het midden van de 17e eeuw, gebruikte Egyptenaren mastiha in hun watervaten om het water een meer aangename smaak te geven.

- ln het weven en katoenindustrie wordt mastiha gebruikt als een kleurstabilisator en vooral voor zijde.

- Aan het einde van de l3e eeuw had een arts, bekend als Gilbertus Anglicus, een bloeiende praktijk in Londen. ln zijn Compendium Medicinae noemt hij "Diacerasus", een remedie voor de milt, dat kersensap bevat, kaneel en mastiha.

- Een van de meest bekende laxeermiddelen van de l9e eeuw, de pillen van Lady Webster, werden gemaakt van aloë, mastiha en rozenolie.

- Rhazes (868 tot 932 AD), een Perzisch filosoof en arts, beschouwde zichzelf als de islamitische versie van Hippocrates. Hij beval een mengsel van klei en mastiha aan als materiaal voor het vullen van rotte tanden en mastiha kauwen voor zwangere vrouwen om hun eetlust terug te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer weetjes:
Chios mastiha is bekend als effectief ingrediënt bij de behandeling van buikpijn, maagaandoeningen, problemen met de spijsvertering en maagzweren sinds de oudheid.
Medische recepten uit de oudheid en de middeleeuwen, geschreven door artsen en botanici, raden Chios mastiha aan als belangrijke hulp in de behandeling van aandoeningen van het maag-darmkanaal.

Volgens recente klinische studies, heeft Chios Mastiha bewijs geleverd in de strijd tegen Helicobacter pylori (maagaandoening). Het levert een positieve bijdrage aan het voorkomen en behandelen van de symptomen van de ziekte van Crohn en vormt de natuurlijke manier om peptische aandoeningen te behandelen.

Chios mastiha wordt gebruikt als een specerij bij het koken en geeft een subtiel, uniek aroma. Het geeft zo’n karakteristieke smaak aan gerechten, dat je zult denken dat ze gekookt hebben met een perfect mengsel van veel verschillende kruiden.

Het wordt gebruikt in chocolade en andere zoetigheden zoals ijs, loukoumi, koekjes en snoepjes.
Griekenland kent een verfrissing genaamd onderzeeër. Een lepel van deze zoete pasta wordt in een glas met koud water geserveerd. Een variant is gemaakt met mastiha.
Op Cyprus wordt mastiha gebruikt als smaakmaker van brood, in Libanon en Syrië wordt het gebruikt in traditionele kaas. In veel Arabische landen wordt mastiha gebruikt om gerechten, desserts en zelfs melk smaak te geven.

Voor recepten met masticha, lees hier meer.

© 2011 - 2024 Griekse Producten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel